Despre Off-Road

pg off road 6

Ce este Off-Road-ul?


Off-Road-ul nu are o definitie exacta…este….fie o pasiune, fie un hobby, fie un sport.
Off-Road-ul este … tractiune, diferential, troliu, amortizor, 4X4, reductor…padure, busteni, suspensii…harti, prieteni…ploaie, noroi, noapte…ambitie….si multa, foarte multa adrenalina.

In cuvinte “tehnice off-road-ul inseamna:
~ TRIAL - traseu tehnic tip circuit format din obstacole naturale (urcari, coborari, ravene, balti..) si obstacole artificiale (busteni, cauciucuri, rampe..) ce se desfasoara cu si fara cronometru, construit special pentru invatarea si perfectionarea abordarii corecte a obstacolelor cu un autovehicul de teren.

~ TRASEU OFF-ROAD – parcurgerea unor zone in afara drumurilor publice in conditii de teren accidentat accesibil doar autovehiculelor cu transmisie 4X4. Traseele off road au lungimi cuprinse intre 30 si 50 km.

~ ROAD-BOOK - caiet de navigatie alcatuit din semne specifice ce indica schimbari de directie, distante parcurse si observatii ale traseului de off-road.

Categorii de off-road:

~ Dune Bashing (“Baia de nisip”)  – implica conducerea peste dune de nisip; este frecvent asociat un turismul in Orientul Mijlociu;

Dunebashing 250x187 Despre Off Road~ Greenlaning (“Urmarire dubla”) – este una din cele mai abordabile categorii, potrivita pentru orice vehicul 4X4, chiar neechipat. Se practica de obicei pe drumuri forestiere sau vechi cai de access cazute in desuetudine. Pentru majoritatea practicantilor accentul se pune cu precadere pe traversarea unor zone rareori parcurse de autovehicule, mai degraba decat pe explorarea performantelor masinii.

Twotracking 1 250x187 Despre Off Road~ Mudding (“Baia de noroi”) – implica traversarea unor suprafete mari de noroi sau lut umed fara a ramine blocat. Sunt necesare anvelope speciale. De asemenea sunt obligatorii puncte de recuperare puternice pentru a permite remorcarea vehiculelor ramase blocate.

Land Rover Series III mud bogging 250x187 Despre Off Road
~ Rock Crowling – este o categorie foarte tehnica de off-road. Vehiculele sunt modificate din punct de vedere al componentelor suspensiei si diferentialului, fiind echipate de asemenea si cu cauciucuri mai mari. Este comun pentru aceasta categorie de a avea un ” local” – un asistent ce merge pe jos alaturi sau in fata autovehiculului pentru a-i furniza soferului informatii privind obstacolele din zona pe care acesta nu le poate vedea.

Rockcrawling 250x187 Despre Off Road